יום שבת, 25 במאי 2019

Filter Bubbles


    אתחיל את הדיון בציטוט מתוך שיר של קייטי פרי, "chained to the rythem"


"So comfortable, we're livin' in a bubble, bubble So comfortable, we cannot see the trouble, trouble



  "בועות סינון" הם אלגוריתמים אינטרנטיים שמסננים תוכן שמוצג לגולש. התוכן שמופיע לאדם שגולש ברשתות החברתיות ובאתרי אינטרנט שונים- מותאם אישית לגולש – לפי היסטוריית השימוש ברשתות והאינפורמציה שרשתות החיפוש אספו לגביו.  לאלגוריתמים יש כוח לאתר מידע אשר יעורר בגולש עניין ומותאם לעולמו האישי. המידע מייצר זרם חדשות ייחודי, שהוא שונה בתכלית מגולש א' לגולש ב'-  ומתבסס על מה שהאדם ושאר חבריו ברשת אוהבים ומתחברים אליו. היתרון של הסינון הוא שהוא הופך את האינטרנט לקל יותר, לא צריך להשקיע מאמץ בעת שימוש. 

במאמר " ממדורת השבט לבועת הפילטר" מצוטט ביל גייטס, שטוען כי 
ישנה בעיה חמורה בכך שלאנשים אין גישה למידע מדוייק, ואלו מבודדים את עצמם בקהילות של בעלי דעות דומות. למרות זאת, הוא מאמין שבעיית "בועת הפילטר" בסופו של יום תפתור את עצמה.

 "האם אנשים באמת רוצים להיות בתוך מיקרוקוסמוס בו העבודות לא נכונות?" שואל גייטס, ואומר כי "לאורך זמן עובדות לא נכונות לא מובילות לדברים טובים".
http://journalism.co.il/6022/
במאמר " כלואים בדעתם " , יש חזרה על הטענות של גייטס - שלהכלא בבועה בה שומעים ורואים רק מי שבדעתך, זה מצב מסוכן. פרופסור אוצ'י האיטלקי, מדגיש ומכוון את השיח על בועות הפילטר בענייני דעת הקהל בחברה. על היכולת של הרשת להשפיע על דעת הקהל הציבורית ועל הסדר הציבורי בנוגע לסוגיות מסוימות.

ל
"מדיה החברתית השפעה אדירה על דעות ההמונים והיא נושאת באחריות ללמד אותם", הוא אומר. "המדיה החברתית הופכת את החדשות המזויפות לחדשות אמתיות – וסייעה מפורשות להביא אותנו לעידן של אי-אמת ו'עובדות אלטרנטיביות'".

במאמר "The Causes and Effects of “Filter Bubbles” and how to Break Free"
מצוטט פאריסייר, האיש שהמציא את המושג filter bubble טוען, שהאלגוריתמים עלולים להשפיע לרעה על החברה. הוא מציע זווית ראייה סוציולוגית , עם דגש על יחסי הגומלין בין קבוצות חברתיות שונות. הוא אומר שחובה בעת קידוד האלגוריתמים לגלות אחריות אזרחים כלפי ההשלכות החברתיות של בועות אלו. לדעתו, ממשלות צריכות באופן יזום להטיל פיקוח על אלו באופן שישמור על זכויות האזרח - ויעודד סולידריות חברתית. 
“your filter bubble is your own personal, unique universe of information that you live in online. And what’s in your filter bubble depends on who you are, and it depends on what you do. But the thing is that you don’t decide what gets in. And more importantly, you don’t actually see what gets edited out.” 






לפי דעתי, לבועות הסינון יש יתרון מסוים - היכולת לסנן לנו את העיקר מהטפל ולגרום לנו לבלות זמן רב ברשת בהנאה, לחשוף אותנו לתכנים אישיים שמתאימים לנו - מבלי מאמץ. לחשוף אותנו לתכנים שונים בתחומי עניין שלנו. אנחנו מקבלים באופן חינמי, חליפה שתפורה אישית למידותינו- שמעצימה את החוויה שלנו בעת הגלישה ברשת. 

אבל, למרות שעל פניו נראה כי האינטרנט מציג בפנינו את כל המידע שבעולם, ופותח אותנו למגוון רב של נושאים, קולות ותכנים – ההפך הוא הנכון. בועות הסינון יוצרות "הסתרה" סמויה של תוכן, כיוון שהיא מציגה ומסננת את התוכן לפני שהוא מגיע למשתמש. בנוסף לבעיית הנגישות שלנו למידע חדש- האלגוריתמים למעשה יוצרים מצב בו ישנה בעיה להרחיב את תחומי העניין והדעת של הגולש, כך שלאנשים אין מידע מדויק ורחב והם כלואים בתוך קהילות בעלי דעות דומות. לכן, לדעתי המלומדת - קיים חשש שלאזרחים לא יהיה בסיס להסכמה ולחיבור. האדם נחשף לנתיב מידע  אחד, ולא מרחיב את המידע הקיים לנתיבים חדשים. בנוסף, אנחנו יכולים לראות שתצורות השיח נהיות קיצוניות ומקוטבות יותר ויותר. דבר זה מאיים על היכולת של אזרחים לקיים דיאלוג ראציונלי, מבוסס מידע והופך את הרשת לזירת מלחמה, לא דיון. 










י








יום שישי, 24 במאי 2019

ghostery

להלן ניסיון השימוש שלי בghostery , כדי להבין מה מאתרים עלינו בכל חיפוש פשוט, בכל שוטטות תמימה בעולם האינטרנט - לפעמים באופן שאינו מודע. לא רק היסטוריה נאספת עלינו, אלא כל מיני טרקרים שעוקבים אחר כל פעילות שלנו ברשת. 

התקנתי את ghostery בדפדפן שלי, כדי לבחון את סוגיה זו על אתר ynet. לראות, מה האתר לומד עלי, תוך כדי שוטטות תמימה, מה הוא משאיר לי במחשב, והאם אפשר למנוע את זה? 
נכנסתי לקטגוריה "אוכל" ומהר מהר המספרים ליד האימוג'י של הרוח החלו לעלות. מ0 ל21 טרקרים שונים תוך שניות בודדות. מצ"ב צילום מסך שמפרט את הטרקרים השונים מהעוקבים מסוג advertiser 



החלטתי לעשות חיפוש על אחד הטרקרים שהתוסף חסם, כדי להבין למה הוא חסם אותו? הטרקר שבחרתי הוא Taboola 

טבולה הוא טרקר מתוחכם, מבוסס אלגוריתם מורכב - שפיתחו חבורה של חנונים ישראליים בזמן שירותם בצבא, שתפקידו להעלות הצעות למשתמש ברשת. ההצעות רבות ומגוונות ויכולות לכלול סרטים וסרטונים, כתבות לקריאה, או אתרים שונים שקשורים להעדפות השונות של כל משתמש- ומבוססות על ההעדפה האישית שלו. 

כדי להתחיל לדון ביתרונות ובחסרונות של הטרקר, אצטט מפי אחד המייסדים של אותו הטרקר: 

"people don’t really wake up in the morning thinking about new videos or articles they would like to consume that day. Search could never solve that problem:
 how can someone search for something they don’t even know exists?" 

לפי דעתי, במילים אלה מביע המייסד את יסוד הבעיה. אנשים כבר לא מתאמצים בשום דבר- בטח שלא בעת גלישה ברשת. אדם לפי דעתו, לא יקום בבוקר ויחליט בעצמו איזה תוכן הוא ירצה לצרוך - באמצעות חיפוש ספציפי של תוכן במנועי החיפוש השונים - אלא צריך "עזרה" חיצונית - עולם שתפור למידותיו, מבוסס אלגוריתם שמכיר את העדפותיו האישיות, כדי שלא יתאמץ, אלא פשוט ייחשף לתוכן שמוצע לו, שיתכן שבחיפוש אקטיבי לא היה מגיע אליו בחיים. 

טרקרים כמו "טבולה" הופכים את הגולשים ברשת מגולשים אקטיביים, מודעים, בעלי זכות בחירה - לגולשים "פסיביים", עצלנים, צרי אופקים - כי הם תקועים בתוך חליפה שתפורה למידותיהם. הם לא יחפשו משהו חדש, לא יחשפו לדעות שונות נושאים ותחומים שונים, אלא יישארו בתוך הCOMFORT ZOON  שהטרקרים מספקים להם. 

נכון, יש עניין של נוחות. הרבה נוחות. אני אישית פותחת את העיניים בבוקר וגולשת בדיוק לכתבות שמעניינות אותי ולא טובעת בים של אינפורמציה שאינה רלוונטית או אינה מעניינת אותי.  ההתאמה האישית למידותי גורמת לי להשתמש יותר ברשת, לסמוך ולאהוב את האלגוריתמים האלה.  אבל, הקבלה המוחלטת של אדם את הרעיון שהרשת מכירה אותו כל כך טוב, מבלי שהוא מביע התנגדות אינה בהכרח טובה. האדם הפשוט אינו יודע על מאות אלפי הטרקרים ש"מתחבאים" להם באתרים מסחריים שונים ומספקים אודותיו  טונות של מידע-24/7 - מה שפוגע  שפוגע בפרטיותו , חושף אותו למניעים מסחריים או אחרים (אנחנו יכולים רק לדמיין) ויש ספק ביעילותם.

הטרקרים הטמונים ברשת גורמים גם לאדם הכי חכם ומתעניין שאוהב ללמוד,  להפוך לאדם צר אופקים, שאינו נחשף לדבר חוץ ממה שמוצע לו "על מגש של כסף".  נוצר מצב שבו הרשת מקטבת ומפלגת את החברה, לתחומי עניין שונים - כך שכמעט ולא נוצרת אינטראקציה בין אנשים שונים, ממקומות שונים ובעלי דעות שונות. 

חיפוש מניב תוצאות שונות במנועי חיפוש שונים, תחת משתמשים שונים

זה לא סוד שהרשת אוספת עלינו מידע. זה לא סוד שאנחנו נתמכים ברשת, בחיפוש מהיר - כדי להגיע למידע בכמות וביעילות, מכל מקום ובכל שעה, דרך אפליקציות שונות שעוזרות לנו להכיר את הסביבה טוב יותר כמו "גוגל מפות" או "איזי" . האמת היא שחיפוש פשוט בגוגל מניב לנו את התוצאה שאנחנו צריכים - באופן כמעט מיידי.

אבל, על הנוחות הזו אנחנו משלמים בפרטיות שלנו. גופים פרטיים משלמים לגוגל ולמנועי החיפוש השונים כדי שיתאימו את התוצאות לפי מיקום, העדפות, מצב רגשי - ואפילו לפי הסביבה הקרובה שלנו. זאת על מנת שנקבל תוצאות ש"תפורות למידותינו" - ואלו, יגדילו את הסיכוי של המפרסמים להגיע אלינו באופן האפקטיבי ביותר.

לדוגמה, נניח ואבצע חיפוש על המילה "עורך דין" במנוע החיפוש גוגל . אקדים ואומר שאני במקור מראשון לציון, והמיקום שלי כרגע בעת הניסוי הוא בת ים. מצורף צילום מסך של התוצאות הראשונות - שמתחשבות במיקום שלי בזמן אמת. 
ניתן לראות בצילום מסך שהתוצאות הראשונות שקפצו לי נמצאות בבת ים - ויותר מזה, מסודרות על גבי מפה שמראה את המרחק המדויק של העסק מהמיקום שלי , יחד עם טלפון ישיר ומידע על שעות פתיחה- וגם דירוגים על בתי העסק.

ביצעתי את אותו החיפוש במנוע "יאהו" - מנוע שלא קשור לחשבון גוגל שלי, שיודע עלי כביכול פחות פרטים ואלו התוצאות שהתקבלו : 
שתי התוצאות הראשונות שהתקבלו, הן משרדים של עורכי דין בגוש דן, בתחום ה"תעבורה" והתוצאה השלישית, גם היא של משרד עורכי דין בגוש דן, בענייני פשיטת רגל. השוני כנראה נובע מכך שהמפרסמים השונים שילמו למנועי החיפוש השונים, כדי שיציגו את תוצאות החיפוש של המשרד שלהם בראש.

ניסיתי גם לעשות שוב חיפוש בגוגל, הפעם תחת מצב גלישה פרטי - וקיבלתי תוצאות שונות מאלו של קודם. 

כאן ניתן לראות שלא התבצעה התחשבות במיקום שלי, אלא עלו תוצאות מודעה ראשונות בתור, כולן באזור גוש דן, וגם עלו הצעות לחיפוש ספציפי יותר מצד מנוע החיפוש - בקשה לדייק את הבקשה ל "דיני משפחה" או "פלילי".


לסיכום, ניתן לראות שההתאמה הגדולה ביותר בתוצאות החיפוש התקבלה ממנוע "גוגל" תחת חיפוש רגיל. חיפוש זה התחשב במיקום שלי - ונתן לי את האינפורמציה הרבה ביותר אודות בתי העסק באזור. חיפוש ב"גוגל" תחת מצב פרטי- הניב תוצאות של מפרסמים שונים, כולם עדיין באזור "גוש דן". החיפוש ביאהו גם הוא הניב תוצאות של מפרסמים שונים, אומרת בזהירות מבלי להתחייב על קשר ישיר שעצרה אותי משטרה בעת נהיגה השבוע, ויצא לי לדבר על זה הרבה - והתוצאות הראשונות במנוע זה היו של עורך דין לענייני תעבורה. 
בנוסף לכל אלה, ניתן ללמוד גם על כוונת המפרסמים השונים אשר מעניקים חשיבות לשרשרת החיפוש "עורך דין" על מנת להתבלט בפני לקוחות פוטנציאלים שיקלידו אותה.


ממן 15 ואחרון חביב, ניתוח תנועות בגוגל אנליטיקס

סעיף א' - צילום מסך של הגדרת תחום התאריכים לניתוח למחצית הראשונה של 2017  סעיף ב' - ניתוח התנועה של כמות המבקרים שהגיעו לאתר ד...